Peer Support


Peer Support - En egenerfaren yrkesroll inom vård och omsorg

Peer support innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa blir professionellt verksamma inom vård och omsorg för att stötta brukare och patienter i deras återhämtningsprocess.


Peer supportern blir en del i arbetslaget och kan fungera som en brygga mellan personal och patienter. Med stöd av en peer supporter kan en brukare eller patient känna hopp samt snabbare förstå och hantera sin egen psykiska ohälsa.


En peer supporter kan ha olika arbetsuppgifter beroende på var den jobbar. Det finns peer supportrar som är anställda direkt i en verksamhet och de som är anställda av brukarrörelsen.


Exempel på arbetsuppgifter:

  • Genom samtal bidra som ett egenerfaret bollplank, normalisera och sprida hopp om återhämtning.
  • Informera om olika stödresurser som vården, kommunen eller brukarrörelsen har, och motivera till att använda sig av dem.
  • Stödja personen att upprätthålla kontakten eller återknyta kontakter med olika stödresurser, fritidsaktiviteter och närstående.
  • Leda aktiviteter, enskilt eller i grupp, anpassat efter verksamhetens förutsättningar.

Just nu har vi ingen

planerad utbildning.

Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom vård och omsorg?


Vi har just nu ingen planerad utbildning. Vi kommer att lägga ut här och annonsera på sociala medier när det blir dags för nästa utbildning. 



Verksamma peer i Halland.


Vi har i Halland fem verksamma peer supportrar.


Två av dom är anställda på rättspsykiatrisk slutenvård i Varberg och tre är anställda inom boende med särskild service i Kungsbacka.

Peer Support runt om i landet

Det praktiska arbetet med att utbilda och få ut peer supportrar i verksamheter sker ute i regionerna i samarbete med den lokala brukarrörelsen. Läs mer om vad som händer i de tre regioner där arbetet med peer support är mest etablerat:

Vill du veta mer?


FAQ om peer support

Litteratur om peer support

I arbetet med att utveckla och etablera peer support som en yrkesroll har NSPH har tagit fram ett flertal skrifter om peer support:
- en informationsbroschyr,
- en reportagebok med personliga berättelser, utvärderingar
- samt en mer djupgående och instruktiv metodhandbok.

Dessa finns att beställa, eller ladda ner digitalt på Riksförbundet NSPHs webbutik.

Stöd gärna vårt arbete.